استاندارد های مراکز داده
استانداردهای مراکز داده(دیتا سنتر):
استاندارد های مراکز داده ، دیتاسنتر بر اساس چندین نوع استاندارد تعبیه شده است. که اینک به بررسی دونوع TIA942 و BICSI از موارد استانداردهای مراکز داده می پردازیم :
در سال 2010 استاندارد bicsi2010 منتشر شد و در سال 2011 نسخه نهایی اصلاح شده آن منتشر شد. استاندارد TIA942 زمانی تنها مرجع استاندارد های مراکز داده بود که به خودی خود تنها بخش های Telecommunication مرکز داده را پوشش می داد .و اشاراتی نیز به سایر استاندارد ها داشت .
استاندارد TIA942 را زمانی که مطالعه کردیم تعداد زیادی علامت سوال در ذهن ها بوجود می آمد. که برای رفع آنها نیاز بود به مراجع و مآخذ اعلام شده در استاندارد های مراکز داده مراجعه نموده و پاسخ سوالات خود را در یابیم .
استاندارد BICSI محدوده وسیع تری را در حوزه دیتاسنتر پوشش می دهد . مثلا در استاندارد TIA942 اشاره مختصری به بحث سرمایش شده است اما در BICSI صفحات زیادی به توضیحات این مقوله اختصاص یافته است .
استاندارد BICSI برای ساخت یک دیتاسنتر تمام عیار منتشر شده است .در این استاندارد به جزئیات زیادی توجه شده . مثلا به آب ورودی ساختمان ، قطر لوله و حتی محل جمع آوری زباله ها نیز توجه شده است . در ابتدا محدوده (Scope) تعریف و واحد های مورد استفاده توضیح داده شده و سپس به عنوان اولین مبحث Space Planning مطرح می گردد .
قبل از ایجاد دیتا سنتر باید موارد زیر را در نقشه آن به طور کامل به عنوان استاندارد های مراکز داده در نظر بگیریم:
- تهیه نقشه مهندسی ساختمان.
- مسیر گذاری کف وسقف جهت کابل کشی برق و شبکه.
- فاصله قرار گیری رک ها از هم.
در ادامه به ویژگی ها و شرایط و استاندارد هایی که دیتا سنتر ها و اتاق های سرور باید داشته باشند می پردازیم:
♦ سقف کاذب.
سقف کاذب یکی از عناصری است که در دیتاسنتر الزامی است. سقف اتاق سنتر به ساختمان متصل بوده و بار آن به سازه های اصلی ساختمان وارد می شود . لوله ها و سیم کشی سیستم اعلام و اطفاء حریق از طریق سقف کاذب انجام میگردد. کابل کشی برای سیستم نظارت تصویری و نصب خود دوربین نیز گاهی در سقف کاذب انجام میگردد.
ارتفاع مجاز سقف در دیتاسنتر 2.6 متر است. این ارتفاع از بالای کف کاذب تا زیر پایین ترین عنصر نصب شده زیر سقف کاذب .( مثل دوربین ، نازل های آتش نشانی و یا تجهیزات نور ) محاسبه میشود.
♦ کف کاذب.
ارتفاع کف کاذب از سطح زمین در استاندارد TIA942 30 سانتی متر .و در استاندارد جدید طراحی دیتاسنتر BICSI 002 2011این ارتفاع به 50 سانتی متر نیز رسیده است.
کف کاذب حداقل یک ساعت توانایی مقاومت مقابل آتش را داشته باشد . در برابر بار های استاتیک ، الکتریسیته ساکن مقاوم باشد ، ظرفیت بارگذاری حداقل 7.2 KPA. و ظرفیت تحمل بار معلق 1.2 KPA برروی خود داشته باشد.
کف کاذب در مرکز داده هایی که در آن تجهیزاتی که کابل کشی از زیر است نصب می شود. اجباری است. کابل های زیر کف کاذب نباید بدون استفاده رها شود.
♦ دیوارها.
- رنگ دیواره باید ضد حریق و عایق در برابر صدا باشد .
- دیواره های اتاق باید بدون پنجره بوده.
- درها باید با پهنای یک متر و ده تا یک متر بیست ارتفاع باشد .
- میزان تجهیزات و همچنین فضا برای تهویه تخمین زده شود.
- دیوار بدون درز و سوراخ باشد .
♦ سینی کابل و لدر برای کابل کشی.
سینی های کابل باید به نحوی اجرا شود که جلو مسیر هوا را در زیر کف کاذب سد نکند. سینی های زیر کف کاذب ممکن است به صورت چند طبقه طراحی شوند. تا فضای کمتری را اشغال نموده و ظرفیت بیشتری را عرضه نماید . سینی های فلزی باید به سیستم ارت مرکز داده متصل شود. سینی کابل حداکثر با عمق 15 سانتی متر مجاز است. مسیر سینی کابل های زیر کف کاذب در هنگام طراحی باید با سایر تاسیسات نصب شده زیر کف کاذب هماهنگی لازم را داشته باشد . کابل ها درون سینی باید فیکس شود و لیبل شماره کابل مطابق استاندارد نصب شود . سینی ها باید در قالب چند استاندارد مهم پیاده سازی شوند . از جمله :
- نارسانایی در برابر بارها – تحمل وزن بالا.
- غیر قابل اشتعال.
- مقاومت در برابر ضربه.
- دارای عمر مطلوب و بالا.
- ایده آل برای انواع آب و هوا ها.
- و سینی ولدرهای کابل با ورق استیل مقاوم در برابر مواد شیمیایی باشد .
سیستم تهویه.
انتخاب سیستم خنک کننده بر اساس نوع و سطح درجه بندی مرکز داده انجام می گیرد. باید از تکنولوژی استفاده شود که قادر به کاهش بار تهویه هوا در اتاق سرور باشد .زیرا قبل از آنکه گرما در فضای اتاق سرور پخش شود جمع آوری و به خارج از اتاق سرور منتقل شود.
راه های توزیع هوای سرد به سه دسته براساس تجهیزات تقسیم بندی می شود .
Row oriented:
سیستم توزیع سرمایش در میان رک ها بالا و پایین کف کاذب یا در بین ردیف ها استفاده میشود . رک های ظرفیت بالاتر در یک ردیف و رک های با ظرفیت پایین و یک ردیف دیگر نگهداری می شود .
Room Oriented:
Rack Oriented:
سیستم مانیتورینگ.
کنترل تردد و دوربین های امنیتی.
اعلان و اطفاء حریق.
سیستم روشنایی.
استاندارد کابل کشی های شبکه و برق.
UPS.
- تجهیزات کنترل برق نظیر تابلو برق ها ، UPS تا kVA 100 میتوانند در اطاق کامپیوتر نصب شوند.
- اما باطری های اسیدی ، UPS بالاتر از kVA 100 و هر UPS ی که دارای باطری تر باشد باید در فضایی مستقل مستقر گردد.
سیستم مدیریت هوشمند BMS.
با توجه به اینکه طبق استاندارد TIA942. هر دیتاسنتر می بایست دارای یک سیستم BMS می باشد. تا علاوه بر امکان مانیتورینگ مجموعه بتوان سناریو هایی را در زمان های خاص با تجمیع سیستم های دیگر از قبیل کنترل دسترسی . کنترل POE ، اطفاء حریق بصورت همزمان بوجود آورد . سیستم BMS برای مرکز در نظر گرفته شده است . با توجه به اهداف خاصBMS در دیتاسنترها ، می بایست از راه خاص این فضا ها برای انجام BMS استفاده شود.
سیستم مدیریت هوشمند .باید قابلیت تجمیع و کارکرد همزمان و با قابلیت تاثیر گذاری سیستم های مختلف الکتریکی و مکانیکی ساختمان اعم از سیستم سرمایشی . سیستم روشنایی ، اعلام و اطفاء حریق ، نظارت مداربسته ، کنترل دسترسی و سایر سیستمهای متداول در دیتاسنتر را داشته باشد.
No comment